Saturday 5 April 2014

Õppematerjalide autoriõigus

Viies ülesanne

1. Tutvu lugemismaterjaliga
2. Analüüsi ühte enda tehtud õppematerjali või mõnest Eesti repositooriumist leitud õppematerjali autoriõiguste järgimise seisukohast. 

  • Kas õppematerjali loomisel on kasutatud teiste autorite teostele on selgelt viidatud? 
  • Kas illustreeratsioonide kasutamisel on järgitud autoriõiguse reegleid? 
  • Kas õppematerjalile litsentsi valides on lähtutud piirangutest, mida seavad selle loomisel kasutatud materjalide litsentsid? 
  • Proovi leida avatud sisulitsentsiga alternativid ilma loata kasutatud fotodele ja tekstile. 

3. Kirjuta ajaveebipostitus ja lisa oma mõtteid autoriõiguste ja avatuse teemadel.

Analüüsimiseks valisin ühe oma õppematerjali "Hostad ja nende kasvatamine". 
Õppematerjal on koostatud eXe Learningus 2011. aastal. 

Mida märkasin? 
1. Fotod ja joonised.
Fotodena olen kasutanud enda fotosid. Fotodele on lisatud autori nimi ja viide kasutatud materjalide hulgas. Minu küsimus: kas sellest piisab või tuleb fotodele allkirjadena autor lisada? Muidu allkirja võiks lisada, sest hetkel ei ole selge, mis fotodel on või miks nad just seal on, kus on.  
Joonistena olen kasutanud pilte aiataimede entsüklopeediast. Allkirjades on olemas viide raamatu autorile ja lehekülje numbrile, millelt pilt pärineb. Arvan, et antud materjali puhul on tegemist motiveeriud mahuga. 

2. Välised veebilehed. 
eXe Learning võimaldab õppematerjalidesse vistutada väliseid veebilehti. Nendele on tekstis viidatud. Nt "Tutvu allpoololeva veebilehega. http://www.portkellsnurseries.com/?id=hostadivision". Samadele veebilehtedele on veelkord kasutatud materjalide loetelus viidatud, kuid viited ei ole korrektsed. Puudub veebilehe pealkiri, autor ning vaatamise kuupäev. Need tuleb juurde lisada. 

3. Tekst. 
Tekstiline osa kirjutatud autori enda ja loetud allikate põhjal. Tekstis puuduvad viided kasutatud allikatele. Kasutatud allikad on välja toodud kasutatud materjalide loetelus. Viited sisaldavad autorit, väljaandmise aastat, teose pealkirja, kirjastust ja kasutatud lehekülgi. 

4. CC litsents
eXe Learning võimaldab sisupaketi CC litsentsiga kohandada. Hostade materjali olen kohandanud litsentsiga Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License. Konspekti lugedes sain teada, et õppematerjalidele ei ole soovitatav Non-commercial litsentsiga kohandada, sest ärilise kasutuse piire on raske määratleda. ShareAlike piirang tagab selle, et õppematerjali põhjal loodud teiste poolt loodud tuletatud teosed oleks sama litsentsiga kättesaadavad. Parimaks õppematerjalidele kohandatud litsentsiks peetakse Creative Commons Attribution-ShareAlike litsentsi (Põldoja, 2014). Kui soovin, et minu õppematerjali kasutatakse laiemalt, siis pean litsentsi ära muutma. 
Tänaseks on kõneall oleva materjali põhjal koostatud Vikipeedia artikkel. Mäletan, et minult on selleks luba küsitud. Täna artiklit vaadates võib tõdeda, et sellele on kohandatud CC litsents Autorile viitamine + jagamine samadel tingimustel. Kuna alusmaterjalil on litsents CC Attribution Non-commercial ShareAlike, siis Vikipeedia artiklile ei ole kohandatud õiget litsentsi. Või ikka on?  

Vead, mida olen n-ö korraldanud õppematerjalide koostamisel. 
1. Fotode, jooniste autoritele viitamine. Kindlasti olen kasutanud neid ka autori loata. 
2. Fotode, jooniste, graafikute tõlkimine.
3. Õpetajatöö algaastatel (enda vähesed praktilised kogemused) motiveeritud mahus teiste autorite tööde kasutamine. 
4. Puudulikud viited. 
5. Täna võin tõdeda, et olen kohandanud oma materjalid mittesoovitusliku CC litsentsiga või pole üldse litsentiga kohandanud. 

Miks sellised vead on tekkinud?  
Oskamatus
Teadmatus

Täielik uudis minu jaoks! 

Vistutamisel ei ole oluline materjali litsentsi jälgida, sest vistutatud sisu paikneb ikka esialgses serveris ja seda ei kopeerita. Vistutamisega võib õppematerjalidesse lisada täieliku autoriõigusega kaitstud sisu. 

Autoriõigusega seotu, mida pean õppematerjalide koostamisel jälgima ja meeles pidama: 
  • motiveeritud maht (ei ole ikka päris selge, sest pole täpselt määratletud), 
  • kasutatud allikatele kohandatud litsentsid, 
  • fotode ja jooniste kasutamine ja viitamine neile, 
  • fotode ja jooniste tõlkimine, 
  • kui teosel puudub info litsenti kohta, eeldan, et see on täies ulatuses autoriõigusega kaitstud, 
  • vistutada võib täieliku autoriõigusega materjale. 



Kasutatud materjal 

Põldoja, H. Uued tehnoloogiad õppematerjalide koostamiseks. Õppematerjal aines Digitaalsete õppematerjalide koostamine. Vaadatud aadressil: http://oppematerjalid.wordpress.com/oppematerjalid/oppematerjalide-autorioigus/

4 comments:

  1. Kui BY-NC-SA litsentsi alusel avaldatud materjali kasutatakse Vikipeedia artikli jaoks (BY-SA) litsents, siis on tegemist litsentsitingimuste rikkumisega. Samas kui Sinult küsiti selgelt luba materjali kasutamiseks Vikipeedia artikli jaoks, siis ehk eeldati, et saadakse luba materjali avaldamiseks teise litsentsi alusel.

    ReplyDelete
  2. Jah, mul on samad eeldused. :) Parim, mis ma ise ära teha saan, on enda õppematerjalil olev litsents ära muuta, sest see pole niikuinii parim, mis ühel õppematerjalil olla võiks.

    ReplyDelete
  3. Situs www.sabungayam.net Terpercaya !Info Selengkapnya hubungi : BBM: BOLAVITA, WeChat: BOLAVITA, WA: +6281377055002, Line : cs_bolavita, Livechat : www.bolavita.cc

    ReplyDelete