Sunday 9 March 2014

Arvutipõhine testimine

Kolmas ülesanne

Varem kasustasin testide loomiseks HotPotatoes programmi. Pärast Macile üleminekut pole seda enam kasutanud, sest Macil ei tööta. Kuuma kartuli võimalused: 

  • mitmikvastused, 
  • paarilise leidmine (vastavusse viimine),
  • ristsõna,
  • lünktest, 
  • erinevatest testidest ühe kokkupanek.
HotPotatoes'i teste on võimalik paigutada nt eXe Learninguga loodud sisupakettidesse ja ka Moodle'isse. Üks näide.  

Praegu kasutan Moodle'isiseseid teste. Moodle'il on palju erinevaid küsimuste variante, mis võimaldab testi muuta huvitavamaks ja mitmekülgsemaks. Meil on koolis viimase 4-5 aasta jooksul läbi viidud Moodle'is aine ja lõpueksamite teste. Siiani on toiminud kõik hästi, ka siis kui korraga sooritab 50-60 õpilast. 

Aastaid tagasi katsetasin ristsõnade koostamiseks EclipseCrossword'i. Tuli seegi endale arvutisse alla laadida ja installeerida. Tegemist on tasuta ja lihtsalt kasutatava programmiga. Täna ma seda enam ei kasuta, sest töötab vaid Windowsil. 

Uutest vahenditest katsetasin veebipõhist keskkonda ClassMarker. Esmapilgul tundus keskkond lihtne ja kasutajasõbralik olevat. Keskkonna avalehel ilutseb tekst "The Best Online Testing for Business & Education". Usaldusväärsust lisavad veelgi avalehel väljatoodud mainekate ja edukate ettevõtete logod (Facebook, Mercedes-Benz, Dell, Yahoo! jt), kes antud keskkonda kasutavad. Testide tegemiseks tuleb ennast kasutajaks registreerida. See käis kiirelt, ilma probleemideta. Kontode vahel sai valida, kas  kasutan seda ärilistel või hariduslike eesmärkidel. 

Testi koostamine ise oli ka lihtne, kuid ClassMaker palju erinevaid variante ei paku. Küsimusi on võimalik keskkonnas koostada või siis oma arvutist importida. Mina kasutasin keskkonda ja lõin küsimused selles. Testi küsimuste variantidest pakutakse viit erinevat: 
  • mitmikvalik (meile teada-tuntud valikvastustega küsimus); 
  • õige-vale (esitatud väitele saab vastuseks valida "õige" või "vale"); 
  • vaba tekst (esitatud küsimusele saab vabas vormis vastata, kontrolliks sisestatakse õige ja soovituslikud variandid);
  • grammatika (esitatud grammatiliselt vale variant tuleb testimise käigus parandada, kontrolliks sisestatakse ka õige variant);
  • essee (vastamine etteantud küsimusele, vastusevariante ei sisestata, võimalik on lisada tagasiside). 
Keskkond võimaldab testile lisada/ muuta settinguid. Määrata saab testi tegemise aega, soorituskordade arvu, tagasipöördumist eelmisele küsimusele, kättesaadavuse perioodi jne. Testi saab teha keskkonnasiseselt (testi tegijad peavad omama ClassMakeri kontot) või -väliselt (link e-kirjaga, link veebilehele või embeedimine). ClassMaker võimaldab ka tulemusi analüüsida. 
Igal sammul on võimalik oma kontot upgrade'ida, mis võimaldab testi läbi viia rohkemate testitavatega. Tasuta konto korral on piiriks 100 testitavat kuus. 
Testi salvestamisel ja jagamiseks lingi saamisel selgus, et ma ei saagi salvestada testide tulemusi. Järelikult tasuta variant ei võimalda ka testitulemuste analüüsi. Aga see selgub hiljem, kui keegi on testi läbi teinud... 

Minu koostatud test: 

Testi link

Embeeditud kujul: 
Kasutatud materjal: 

Põldoja, H. Arvutipõhine testimine. Õppematerjal aines Digitaalsete õppematerjalide koostamine. Vaadatud aadressil: http://oppematerjalid.wordpress.com/oppematerjalid/arvutipohine-testimine/ 

9 comments:

  1. Katsetasin seda ClassMarker testi. Ma arvan, et 1. ja 8. küsimus, kus testi tegija peab kirjutama pika loetelu nimetusi ühte lahtrisse, ei ole arvutipõhiseks testimiseks päris sobivad. Seal võivad tulla sisse vormistuse vead isegi siis, kui liigid on õieti määratud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Küsimuste numbrid ei ütle palju, sest nende järjekord on iga kord erinev. :) Aga ma arvan, et tean, milliste küsimutega tegemist on.
      Vormistuse vead võivad tulla ka essee küsimusse (mina seda ei kasutanud). Kasutasin mainitud küsimuste korral vaba teksti küsimust. Selliste küsimuste puhul, kus vastaja peab ise vastuse trükkima tuleks minu arvates kasutada igal juhul järelkontrolli.
      Nagu näha, proovisin piltide ja video lisamist. Ei meeldinud mulle see, et testi paigutatavad pildid peavad olema veebis. Originaalpiltide kasutamine muutub seeläbi komplitseeritumaks. Õpetajal peab olema nt kooli serveris kaustake, kuhu oma pilte paigutada, et neid üldse testis kasutada.

      Delete
  2. Hansuga nõus. Videoküsimuse puhul oleks sobinud neli tühja lahtrit video all ja 9 pildi puhul oleks võinud kasutada õigete vastuste lohistamist õige lille peale. Iliases oleks see kindlasti võimalik olnud, Moodle'is ilmselt ka. Iliase või Moodle'iga testide tegemisel saab määravaks ühenduse kiirus. Kuna meil oli oma Ilias, siis saime vaadata testimise ajal serveri koormatust, mis jäi sinna paari protsendi kanti.

    ReplyDelete
  3. Aitäh kommentaari eest! Siin on tegemist näitega, kus antud keskkond päris igasuguste küsimuste koostamiseks ei sobi. Viga võib olla ka minus kui küsimuse esitajas. Samas tahtsin proovida nii video kui ka pildi lisamist. Viimase käigus saigi selgeks, et pildid, mis küsimustikku lisatakse, peavad olema veebis. Enda arvutist neid ClassMakeri keskkonda kahjuks üles laadida ei saa.
    Pildile lohistamist ClassMarker ei võimalda, mitut eraldi vastusevälja samuti mitte.

    ReplyDelete
  4. Üks hiline kommentaar veel. Maci jaoks on Hot Potatoes programmist olemas Java versioon, mida saab ka nende kodulehelt tõmmata. Java rakendused ei näe enamasti küll eriti ilusad välja, aga põhimõtteliselt on võimalik sellega teste luua ning ka varem Windowsi peal loodud teste muuta ja täiendada.

    ReplyDelete
  5. Aitäh! Katsetan ära. Kui see võimaldab olemasolevaid teste muuta, oleks eriti hää. :) Hiljuti oli mul tarvis ühte HotPotatoes testi muuta. Tegin seda läbi html-i...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Testide muutmiseks on muidugi Hot Potatoes formaadis lähtefailid vajalikud (sõltuvalt Hot Potatoes vahendist .jcl, .jqz vms lõpuga).

      Delete